keskiviikko 21. marraskuuta 2012

terveydenhoidosta ja lapsista

No jopa olikin pieni uutinen 18.11. yhdella palstalla Times of Indiassa!
Maaseutuministeri Ramesh Jairam totesi, etta Julkinen Terveydenhoito on Romahtanut.

Ministeri totesi yksikantaan julkisen terveydenhoidon romahtaneen siten, etta monilla alueilla sita ei yksinkertaisesti ole saatavana.
Samassa pienessa jutussa han totesi, etta terveydenhuolto on 70% yksityista ja etta jopa Bangladeshissa ja Keniassa ovat lapsikuolleisuusluvut pienempia kuin Intiassa.

Muutamaa paivaa aikaisemmin oli samassa lehdessa ollut pieni juttu koskien lasten ravitsemustilannetta.  Siina todettiin, etta alle 5vuotiaista intialaislapsista 43,5% on alipainoisia samaan aikaan kun 10% lapsista ja nuorista on lihavia tai ylipainoisia.

Viikkolehti Frontlinessa oli samaan aikaan artikkeli, joka itseasiassa toi esiin samat asiat hieman laajemmin.
Todettiin, etta kansantulo Intiassa kolmivuotiskaudesta 1995-1997 kauteen 2008-2010 oli kaksinkertaistunut, mutta lapsikuolleisuus oli pysynyt yhta korkeana ja kansainvalisessa tutkimuksessa, jossa eri maille lasketaan Global Hunger Index (nalkaindeksi) Intia oli samana aikana polkenut paikallaan ideksiluvussa 22.9 kun esimerkiksi Kiina oli saanut lukunsa laskemaan 5.9:aan ja jopa Bangladesh oli "enaa" luvussa 24.0  Puhumattakaan lapsikuolleisuuslukujen huomattavasta laskusta kaikkialla muualla.  Nain ns. maailman suurimmassa demokratiassa, jossa rikkaat rikastuvat, keskiluokka hitaasti kasvaa, mutta koyhimmat sananmukaisesti naantyvat nalkaan. 

Enta nakyyko tama kaikki meille turisteille?  Taalla Rajastanissa, missa katukuvassa naiset ovat kirkkaammin ja  enemmin strassein pukeutuneita kuin missaan missa olen ennen ollut. Heidan kasivarsillaan on selvasti nahnyt myos aliravittuja lapsia.On myos enemman kadulla pahveja tai muoveja keraavia lapsia ja vanhan kaupungin kapeilla kujilla kouluikaisia lapsia keskella paivaa. Enemman on liikenneympyroissa tai vanhankaupungin porteilla makaavia elamasta jo osin pudonneita aikuisia, enemman myos kerjalaisia kuin talla matkalla missaan kaupungissa.
Kaiken sen nakeminen ja siita tietaminen ei kuitenkaan esta minua nauttimasta kaikesta siita kauniista ja historiallisesta mita nama kaupungit ovat tarjonneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti