keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Eläimellista menoa

Eilen sanomalehdessa oli kaksikin eläimia koskevaa uutista.

Ensimmaisen otsikko oli "Moskiittojumala". Se kertoi, etta Bokaron alueella osavaltiossa nimelta Jharkhand oli pystytetty moskiittopatsas ja seuraavana päivanä sen luokse oli jarjestetty palvontamenot rummutuksineen, pyhine tulineen, papin lukemine mantroineen ja vielä siivellinen patsas sai kukkaseppeleenkin kaulaansa.  Tämä kaikki, jotta dengue-kuume, jota moskiitot malarian ohella levittävät lakkaisi vaivaamasta aluetta. Delhissa on tällä hetkellä jo liki 2000 rekisteroityä denguetapausta.

Toinen juttu koski varpusia, joiden populaation on todettu pienenevan, mitä meluisammissa olosuhteissa ne joutuvat elämään.  Me saimme Jodhpurissa nauttia aamuin illoin varpusten sirkutuksesta huoneemme edessä.  Täällä Bundissa olemme kiinnittäneet huomiomme aamuisin majapaikkamme ohi kiitäviin vihreisiin papukaijoihin ja talon vieressa olevan lätäkon (pieni keinojarvi) kahlaajiin. Palatsien raunioilla nakee usein pulujen suurina parvina ajavan takaa haukkoja.  Hieno kokemus oli nahda varsin lähelta vuorilla valtavia korppikotkia.

Eläintarhaan ei tarvitse mennä nähdaksensä kaikenlaista.  Kaksi eri lajia apinoita kuleksii pitkin sekä kaupunkia etta kukkuloilla ja talojen seka palatsien katoilla. Aamiaisella ravintolan isänta joutuu hätistelemään apinoita kepillä ja pari päivää sitten yksi apina yritti varastaa vesipulloni, jonka olin kangaskassissa laskenut kädestani ottaakseni muutamia valokuvia.  Illalla majatalomme emänta huomautti meille varmuuden vuoksi, etta "sulkekaa ovenne, apinat ovat tulossa".  Huoneemme on kattotasanteella.

Muuten kaupungilla kuleksii tietysti lehmiä, tosi karvaisia sikoja, rottia  ja kulkukoiria, joita ei onneksi täällä ole isoina laumoina. Sen sijaan torakoita en ole nahnyt pariin viikkoon ollenkaan.

Harvinaisemmista eläimista luonnossa olen nähnyt vain junan ikkunasta riikinkukkoja (Intian kansallislintu) ja antilooppeja, joita näin myos hienoissa kalliomaalauksissa Bhimlatissa, 35km länteen Bundista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti