perjantai 4. tammikuuta 2013

Joka paiva lehdistossa

Kuulin vasta tulleelta turistilta, etta kaikkialla lansimaisessakin lehdistossa on ollut suuria otsikoita Delhin joukkoraiskauksesta.  Niinpa muutama sana siita, milta se asia taalla lehdissa nayttaa (uutislahteeni on edelleen The Hindu)
Taallahan joka paiva lehdessa on uutisia lapsikaappuksista, raiskauksista, murhista, jotka tehdaan siksi, ettei morsian ole tuonut taloon riittavan paljon myotajaisia.  Myos itsemurhista, joita isat tekevat siksi, etta heidan tyttarensa on havaisty. 

Kun tama kuolemaan johtanut tapaus ylitti uutiskynnyksen, se oli ehka viimeinen pisara jatkuvassa, jokapaivaisessa raiskaus- ja murhauutisten virrassa.  Nyt on oka paiva uutisia suurista mielenosoituksista eripuolilla maata. Niissa on useinmmiten mukana myos miehia ja nuorukaisia. Vaatimukset ovat useimmiten sita, etta tallaiset tapaukset pitaa saada loppumaan ja etta raiskaajille pitaa saada vakavat tuomiot. Kovin usein vaaditaan kuolemantuomiota.
 Tavallisten kuolevaisten lisaksi poliitikotkin haluavat sanoa sanansa.
Mita he siis ehdottavat: lisaa poliiseita kaikkialle, erityisesti opiskelijoiden campuksille.  Lisaa valvontakameroita kaikkialle, naisten itsepuolustuskursseja. Kuolemantuomion vaatijoiden joukkoon tuli muutama paiva sitten Tamil Nadun paaministeri Jayalalitha. Biharissa kylapaallikon ratkaisuehdotus oli, etta tyttojen tulee pukeutua perinneasuihin ja 6-9luokkalaisilta kiellettiin kannykoiden kaytto.  Taman kuultuaan tosin All Indian Demokratic Womens Assosiation tuomitsi tallaisen menettelyn ja totesi, etta adivasit (alkuperaisheimolaiset) ja dalitit (alin kasti)ovat aina pukeutuneet perinneasuihin, eika se ole estanyt raiskauksia.
Lehtien kirjoituksissa on paa-asiassa pohdittu tuomioita, ja oikein tietysti sita, etta oikeuslaitoksessa tulee olla myos naistuomareita ja etta naiden rikosten tutkinnan tulee olla nopea ja  etta uhreille on turvattava myos psyykkinen apu. 
Vasta toissapaivana ilmestyi ensimmainen kirjoitus jossa sosiologian professori Sanjay Srivastava pohti miten koko kulttuuri rakentuu.  Miten pojista tehdaan miehia, miten naiset nahdaan aina miesten kautta. Tuotiinpa sekin meille tuttu  kysymys pitaako naisen olla "hyva jatka" tullaksensa hyvaksytyksi tyomaailmassa.

Suosittelen kuitenkin pelotta Intiaan tuloa kaikille, myos naisille 

1 kommentti:

  1. Tavallaan hyvä että on noussut aihe vielä enemmän esille, mutta itsekin olen miettinyt, että kuolemantuomion langettaminen tässä tapauksessa ei kyllä millään lailla ratkasisi rakenteellista ongelmaa. Jotta linja pysyisi, aika moni muukin siellä joutuisi tuomiolle, ja eihän Intilalla siihen ole varaa...
    Jotkut tuomiot raiskauksista ptäisi kyllä saada, muistan joskus lukeneeni venäläistytöstä joka raiskattiin Goalla ja tekijätkin saatiin kiinni, mutta raiskaus ei ilmeisesti ollut edes rikos siinä osavaltiossa (ainakaan silloin pari vuotta sitten), joten mitään seuraamuksia ei tekijöille ollut...

    VastaaPoista